آزمون های استاندارد سرعت
هر وقت از آزمون سرعت یاد می کنیم همواره یاد تست دوی سرعت 100 متر میفتیم و غافل از اینکه بسیاری از تستهای دیگر در دنیا رایج هستند که ضریب اطمینان و پایایی بالاتری دارند و تمام فاکتورهای یک آزمون سرعت را دارا می باشند. لذا در این مقاله سعی بر آنست که معتبرترین آزمون های سرعت معرفی شده و به شرح و تفصیل هر کدام پرداخته شود.
سرعت: توانایی جابجایی در کمترین زمان و بدون تغییر جهت است. بنابراین در این تعریف وجود یک مسیر ثابت و مستقیم بسیار ضروری است و برخلاف چابکی نیاز به تغییر جهت نیست. ذکر این نکته نیز بسیار واجب است که در سرعت یک شخص در تمام مسیر حرکت یکنواخت و ثابتی ندارد. بلکه به دو مرحله طبقه بندی می شود. مرحله اول شتاب یا میزان تغییر در حرکت تا رسیدن به حداکثر سرعت و مرحله دوم حفظ شتاب و حداکثر سرعت است.
مرحله اول و دوم در آزمون های مختلف سرعت متفاوت بوده و باید در تمرینات ورزشکاران سرعتی این امر لحاظ شود. برای مثال در دوی سرعت 40 یارد یا 36 متر مرحله شتاب در حدود 10 متر اول است اما در دوی 100 متر مرحله شتاب در حدود 30 تا 40 متر اول است. از طرف دیگر با توجه به اینکه در آزمون های سرعت، افراد نمی توانند حداکثر سرعت را در یک دوره طولانی حفظ کنند، بنابراین آزمون های سرعت باید کمتر از 200 و ترجیحا زیر 100 متر باشند.
در کل آزمون های سرعت و چابکی باید کوتاه و کمتر از 20 ثانیه باشند. کوتاه ترین آزمون های سرعت در محدوده 30 تا 40 یاردی یا 27 متر و یا 36 متر قرار می گیرند. این شیوه آزمون تاثیر عوامل خستگی یا کاهش شتاب را کاهش می دهد و به دقیق ترین اجرای سرعتی می انجامد. در خصوص چابکی و آزمون های آن به تفصیل در مبحث آزمون های استاندارد چابکی در همین سایت بحث شده است.
آزمون سرعت 40 یارد یا 36/6 متر معروفترین و معتبرترین روش اندازه گیری سرعت در بسیاری از ورزشکاران است و در کلاس های روش های آزمایشگاهی برنام آکادمیک علوم ورزشی دانشگاهی ایالات متحده بسیار استفاده می شود.
نکات کلیدی در آزمونهای سرعت
- برای شروع آزمون های سرعت بایستی حتما شخص در یک مسیر ثابت و مستقیم در ابتدا با شدت کم 3 تا 5 دقیقه عضلات بزرگ و اصلی بدن را گرم کند تا خون در سراسر بدن افزایش یابد سپس فعالیت های گرم کردن تخصصی تر مثل حرکت یا آزمون اصلی با نصف یا سه چهارم سرعت آزمون اصلی انجام شود.
- از آنجا که ثابت شده است که روش کشش ایستا عملکرد را در فعالیت های سرعتی، قدرتی و توانی به خطر می اندازد، لذا تاکید بر کشش و گرم کردن ایستا باید به حداقل برسد.
- استفاده از زمان سنج های دستی بعلت خطای بیشتر تا 24/. ثانیه، پایایی کمتر و ثبت رکورد نامطمئن و بالاتر بایستی جای خود را به استفاده از زمان سنج الکترونیکی بدهد.
- سرعت یا شامل سرعت عمومی است که در نظر گرفتن سرعت برای کل بدن است و یا سرعت عضوی سرعت یک عضو خاص مد نظر است. سرعت با تعداد تارهای تند انقباض در بدن یک ورزشکار رابطه مستقیم دارد.
- سرعت حرکت بدن ، به دو عامل طول گام و سرعت گام برداشتن بستگی دارد. آگاهی از نحوه درست دویدن و اجرای سریع استارت یا شروع حرکت دو، در رکوردها مؤثر است.
- معمولا این آزمون ها بیشتر از 3 بار انجام نمی شوند تا کاهش عملکرد ناشی از خستگی به حداقل ممکن برسد و زمان برحسب صدم ثانیه محاسبه می گردد.
- استفاده از مخروط یا نوار برای نشان دادن خط شروع و پایان، کادر اجرایی در خط شروع و پایان، متر نواری، زمین یا پیست دو که بتوان مسافت را در آن سنجید و متر نواری لازم است.
آزمون های معتبر و مشهور سرعت
آزمون 40 یارد یا 36 متر
این آزمون 95 درصد پایایی داشته
روش اجرای ازمون : در خط شروع آزمودنی باید با زانوهای خمیده در نقطه استارت به شکل زیر اماده حرکت باشد و با شنیدن صدای بوق با حداکثر سرعت به سمت انتهای مسیر شروع به دویدن کند. در این مرحله استفاده از کلید الکترونیکی که با حرکت آزمودنی بکار می افتد نیز رایج است.
کسب رکورد 4 تا 5/4 ثانیه قابل قبول بوده و نشان از ثبت رکورد استاندارد برای اکثر رشته های ورزشی دارد. طبیعی است رکورد نزدیک به 4 ثانیه نشان از آمادگی جسمانی بهتری در آیتم سرعت دارد و نشان از سرعتی تر بودن بازیکن است.
آزمون 10 یارد
برای تعیین توانایی شتاب استفاده می شود. هر چند این آزمون خیلی رایج نیست اما برای آگاهی از شتاب اولیه در خیلی از ورزش ها مانند ژیمناستیک، اسکیت سرعت، تنیس، بکستبال، راگبی و بیسبال اطلاعات مفیدی در اختیار عوامل اجرایی می گذارد. کسب امتیاز 1/7 تا 2/1 ثانیه استاندارد این رکورد است.
آزمون 60 یا30 یارد
آزمون 60 یارد یا 30 یارد شتاب گیری نیز تمام موارد فوق انجام می شود. با این تفاوت که در آزمون 60 یارد یا 54 متر برای ورزشکاران رشته هایی که به دویدن ممتد نیاز دارند مانند فوتبال، بسکتبال، بیسبال و هاکی روی چمن مناسب است و هدف اصلی طی کردن مسافتی با سرعت هر چه تمامتر است. کسب امتیاز 6/9 تا 7/7 ثانیه استاندارد این رکورد است.
0 تا 10 یارد= شتاب
0 تا 40 یارد = اوج سرعت
0 تا 60 یارد= حفظ سرعت
آزمون 100 متر
لازم به ذکر است که برای کسب نتایج عالی برای تست 100 متر از آزمون 150 متر استفاده می کنند تا هم زمان شتاب، هم اوج سرعت و هم حفظ سرعت را افزایش دهند.
این آزمون شناخته شده ترین آزمون دوی سرعت در دنیاست و همواره ما را یاد قهرمان افسانه ای سه دوره مسابقات المپیک 2008 پکن، 2012 لندن و 2016 ریودوژانیرو می اندازد. بهترین رکورد وی نیز 9 ثاینه و 58 صدم ثانیه در مسابقات در قهرمانی جهانی برلین ۲۰۰۹ بود. مستند زندگی این قهرمان افسانه ای را با عنوان من بولت هستم حتما ببینید بسیار آموزنده و پر از الهام است.
سایر تست های سرعت شامل دوی سرعت 200 متر در یک مسیر 250 متر و 300 یارد و تست سرعت 400 متر هستند که روند مشابهی با سایر تست ها دارند و تنها در رکورد گیری و مسیر دویدن که دور پیست دو میدانی به شکل دایره است، در آنها تفاوت وجود دارد.
تهیه و تنظیم
Drsportyar.com
منابع
آزمون ها و ارزیابی های ورزشی NCSA تدمیلر ترجمه دکتر عباسعلی گائینی و همکاران
استانداردهای سلامت و آمادگی جسمانی، دکتر هافمن ترجمه رحمان سوری و حبیب هنری
آشنایی با آزمون های ورزشی کاربردی، برایان مکنزی ترجمه حسین محمدی
کتاب مرجع آزمون ها نرم ها و سنجش بد بدنسازی و آمادگی جسمانی برایان مکنزی ترجمه بهزاد نوشادی
درباره دکتر اسپورت یار
ما محمدامین صیادی و نگین احمدی، دکترای تربیت بدنی و علوم ورزشی، مدرس فدراسیون آمادگی جسمانی و طراح برنامه دورههای تمرینی برای افرادی هستیم که از قبل برنده شدن تو خونشونه یعنی ذهن برنده دارن نه باور شکست خورده و افرادی که باور و ایمان قلبی به برنده شدن دارند و به خودشون بیشتر از هر چیزی در این دنیا اعتماد و اطمینان دارند، از دوره های ما بسیار تاثیرات مثبت تر و عالی تری خواهند گرفت و مطمئناً به تناسب اندام و وزن عضلانی مورد نظر خود با توجه به هدف گذاری شخصی خواهند رسید.
نوشتههای بیشتر از دکتر اسپورت یار
دیدگاهتان را بنویسید