موفقیت در رشته علوم ورزشی
آنچه که باید در مورد موفقیت در رشته علوم ورزشی بدانید
رشته تربیت بدنی که جدیداً به رشته علوم ورزشی تغییر نام داده است، یکی از رشته های بی نظیر و کاربردی در دنیای متحول امروزی است. من اعتقاد دارم که این رشته جزء رشته هایی است که با اتمام دوران تحصیلات عالیه شما هنوز در ابتدای راه دانشجویی قرار دارید، زیرا این رشته به سبب ماهیت بین رشته ای بودن و نیز تغییرات همیشگی رشته های ورزشیِ آن، بصورت پیوسته نیاز به آپدیت شدن و به روزرسانی قوانین و مقررات، تکنیک، تاکتیک، مسائل روانی مختلف جهت رسیدن به اوج اجرای ورزشی دارد.
از طرف دیگر شما در دوران دانشگاه در این رشته فقط یک سری اطلاعات محدود سرفصل های از قبل تعیین شده درسی وزارت علوم و یا دانسته هایی هر چند قدیمی، جدید، ناقص و یا گاهاً کامل از معدود اساتیدی را که در دانشگاه داشته اید، می آموزید (ناگفته نماند من قدردان زحمات و دست بوس تمامی اساتیدم در تمام دوران تحصیلم هستم). اما واقعیت چیز دیگری است و آن، این است که علم ورزش، دریایی بیکران و بی انتها دارد و شما فقط این مطلب را زمانی درک خواهید کرد که بعد از دوران تحصیلات تکمیلی شروع به مطالعه کتابهایی غیر از دروس دانشگاهی و البته کتاب های کاربردی دیگر علوم ورزشی بکنید. اگر شما هم مثل من این کار را انجام بدهید با قطعیت به این امر پی خواهید برد.
مطلبی که همیشه در طول دوران تدریسم به آن اشاره داشته ام این است که لازمه ورود به رشته علوم ورزشی، داشتن عشق و علاقه واقعی و شوق یادگیری مطالب علمی و جدید در این رشته است. من به شخصه قبل از ورود به رشته علوم ورزشی در دانشگاه، در دوران دبیرستان در رشته ریاضی و فیزیک جزء شاگردان ممتاز مدرسه بودم، در دانشگاه ابتدا در رشته اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه قبول شدم اما بعد از یک ترم تحصیل در رشته مذکور، در آزمون نیمه متمرکز علوم ورزشی شرکت کردم و بعد از امتحان عملی در دانشگاه ارومیه پذیرفته شدم و از رشته قبلی انصراف دادم.
همیشه در دروان نوجوانی عاشق ورزش بودم طوری که فقط در فوتبال 3 بار دستم شکست (یادمه با بچه های روستا که فوتبال بازی میکردیم گاهاً بعد چند ساعت بازی، وقتی همه به خانه برمی گشتند، من اعصابم خورد میشد چون بشدت عاشق ورزش بودم) و یکبار البته از بالای درخت افتادم و شد 4 بار، چون من بشدت بچه ای بیش فعال بودم. پس اعتقاد دارم که اگر این عشق و علاقه در کنارآمادگی جسمانی خوب، وجود نداشته باشد، موفقیت به معنای واقعی در این رشته اتفاق نخواهد افتاد.
از طرفی اطلاعات عمومی دانشجویان رشته تربیت بدنی نسبت به دانشجویان سایر رشتهها بالاتر بوده و در طی تحصیل خود دانشجویان در حد یک پزشکیار با سیستم بدنی انسان آشنا میشوند. رشته تربیت بدنی را به هیچ عنوان نباید یک رشته مفرح تلقی کرد؛ زیرا دانشجویان این رشته در طی روز گاهاً بیش از ۳ الی ۴ ساعت تمرینات بدنی سختی را پشت سر میگذارند. این رشته برای افرادی که عاشق ورزش کردن هستند و دوست دارند با رشتههای مختلف ورزشی آشنا شوند یک رشته ایده آل محسوب میشود.
مسیر رشته علوم ورزشی
رشته تربیت بدنی جزء رشته هایی است که افراد برای تحصیل در آن باید دارای آمادگی جسمانی کاملی باشند، در واقع این رشته جزء رشتههای خاص بوده که هر کسی نمی تواند در این رشته تحصیل نماید. به همین سبب در دانشگاه های ایران به صورت نیمه متمرکز اقدام به پذیرش دانشجو در این رشته مینمایند. افرادی که مایل به تحصیل در رشته تربیت بدنی هستند باید در کنکور سراسری یکی از رشتههای نظری شرکت کرده و در فرم انتخاب رشته خود رشته تربیت بدنی را در اولویتهای بالا انتخاب نمایند، اگر دانشجو دارای رتبه قابل قبولی باشد از او برای مصاحبه دعوت میشود. دانشجو اگر موفق به کسب امتیاز بالا در آزمون عملی تربیت بدنی شد میتواند در این رشته ادامه تحصیل دهد. پارامترهای مختلفی در آزمون عملی مورد سنجش قرار میگیرد. قد، وزن، انعطاف بدنی، سلامت کامل جسمی، سلامت کامل روانی، سرعت و استقامت فرد در آمادگی جسمانی از جمله این پارامتر ها است. افرادی که حائز مقامهای جهانی، آسیایی و کشوری هستند در اولویت پذیرش قرار دارند. رشته تربیت بدنی در برخی از شهرها در هنرستانها نیز ارائه میشود؛ برای ورود به هنرستان هایی که در آنها رشته تربیت بدنی تدریس میشود، دانش آموز باید در آزمون عملی شرکت نماید و در صورت کسب امتیاز لازم میتواند دانش آموز هنرستان تربیت بدنی شود.
1- دانش آموز پایه نهم باید بین شاخه نظری و شاخه فنی و حرفه ای یکی را انتخاب کند: اگر شاخه نظری را انتخاب کند یعنی یکی از رشته های ریاضی، تجربی و انسانی، پس از طی سه سال دهم، یازدهم و دوازدهم می تواند از طریق کنکور هر یک از این سه رشته در دانشگاه قبول شود. رشته علوم ورزشی چون شناور هست از هر سه رشته قابل انتخاب است.
2- دانش آموز پایه نهم اگر رشته تربیت بدنی را در شاخه فنی و حرفه ای انتخاب کند، پس از گذراندن سه سال تربیت بدنی در هنرستان برای ورود به دانشگاه دو مسیر دارد:
مسیر اول: شرکت در کنکور فنی و حرفه ای کاردانی
مسیر دوم: شرکت در کنکور سراسری یکی از رشته های ریاضی، تجربی و انسانی و انتخاب رشته تربیت بدنی.
دانش آموزان تربیت بدنی در هنرستان هم می توانند در آزمون سراسری شرکت کنند تا در دوره کارشناسی پیوسته ادامه تحصیل دهند و هم می توانند در کنکور فنی حرفه ای شرکت کنند و ابتدا در مقطع کاردانی و سپس در مقطع کاردانی به کارشناسی ادامه تحصیل دهند.
کتاب های درسی رشته ی علوم ورزشی در هنرستان
دانش و مهارت مورد نیاز
قد آقايان داوطلب رشته تربيت بدني بايد حداقل 165 سانتي متر و خانم ها 158 سانتي متر باشد (قهرمانان تيم ملي از شرط ياد شده مستثني هستند). که اين رشته بصورت نيمه متمرکز دانشجو مي گيرد. يعني در يک آزمون عملي مهارت، آمادگي و توانايي جسمي دانشجويان سنجيده مي شود. البته برای دانشگاه های غیردولتی مانند آزاد، علمی کاربردی و غیره آزمون عملی ندارد.
دانشگاه های دارای رشته علوم ورزشی
1- از دانشگاه های مطرح و برتر دولتی که از طریق کنکور سراسری در مقطع کارشناسی دانشجو می پذیرد می توان به دانشگاه تهران، شهید بهشتی، گیلان، فردوسی مشهد، شیراز، اصفهان، خوارزمی و علامه طبابایی اشاره کرد.
2- در کل کشور 173 آموزشکده و دانشکده فنی و حرفه ای از دانش آموزان هنرستانی دانشجو پذیرش می کنند اکثر دانشکده های در مقطع کاردانی و تعدادی هم در دو مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته پذیرش دانشجو دارند. در این رشته حدود 20 دانشکده از جمله دانشکده شریعتی و انقلاب اسلامی تهران پذیرش دانشجو دارند.
3- دانشگاه آزاد در مقطع کارشناسی در شهرهای کوچک معمولا بدون آزمون و در شهرهای بزرگ با آزمون دانشجو می پذیرد.
بازار کار رشته
اگر شما هم جزء افرادی هستید که اعتقاد دارید امروزه بازار کار همه رشته های تحصیلی اشباع شده و یا معتقد هستید که بازار کار وابسته به وجود پارتی، رانت و روابط است، با کمال اطمینان باید بدانید سخت در اشتباه هستید چرا که بزرگترین مردان دنیا با یک راز بزرگ موفق شده اند “ایمان به خود و پشتکار زیاد” . تاریخ پر از شواهدی است که این ادعا را ثابت می کند. کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید اثر ناپلئون هیل شاهد این ادعاست به خودتون لطف کنید و مطالعه کنید.
از طرفی این رشته به سبب ماهیت بین رشته ای و نیز کاربردی بودن از بازار کار خوبی برخوردار بوده و هر کسی که در هر کدام از گرایشات این رشته فارغ التحصیل شود، در سطح توانایی، علاقه و استعدادی که در این رشته دارد، می تواند در زمینه های مربیگری و داوری، کارشناس ورزش ادارات مختلف، معلمی ورزش، استاد دانشگاه، کارآفرین ورزشی، باشگاه داری و سرپرستی مجموعه های ورزشی، پژوهشگری ورزشی، روانشناس و آنالیزور تیم های ورزشی، تولید کننده و فروشنده خدمات و کالای ورزشی، ارائه خدمات الکترونیکی ورزشی، مشاور ورزشی، استعدادیابی ورزشی، بازتوانی آسیب های ورزشی و … در جامعه هدف خود مشغول به کار شود.
تنها در بعضی گرایش های این رشته به نسبت سایر گرایش ها مانند مدیریت ورزشی که در ادارات اولویت استخدام دارند تفاوتی اندک در جذب وجود دارد و گرنه بطور کلی با گرفتن مدارک مرتبط می توان گفت که اکثر این گرایش ها تفاوتی در میزان جذب و استخدام ندارند.
طبق استعلام از مرکز آمار وزارت آموزش و پرورش در حال حاضر 27000 معلم تربیت بدنی (17317 نفر در مقطع متوسطه و 10000 نفر در مقطع ابتدایی) مشغول به فعالیت هستند که در مقطع ابتدایی 19100 نفر نیرو نیاز است و این خبر خوش و نویدی است برای عزیزانی که دنبال آموزش در این مقطع هستند.
برای اطلاعات بیشتر در خصوص مطالب مربوط به مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری روی هر کدام جداگانه کلیک کنید.
تهیه و تنظیم
drsportyar.com
منابع
درباره دکتر اسپورت یار
ما محمدامین صیادی و نگین احمدی، دکترای تربیت بدنی و علوم ورزشی، مدرس فدراسیون آمادگی جسمانی و طراح برنامه دورههای تمرینی برای افرادی هستیم که از قبل برنده شدن تو خونشونه یعنی ذهن برنده دارن نه باور شکست خورده و افرادی که باور و ایمان قلبی به برنده شدن دارند و به خودشون بیشتر از هر چیزی در این دنیا اعتماد و اطمینان دارند، از دوره های ما بسیار تاثیرات مثبت تر و عالی تری خواهند گرفت و مطمئناً به تناسب اندام و وزن عضلانی مورد نظر خود با توجه به هدف گذاری شخصی خواهند رسید.
نوشتههای بیشتر از دکتر اسپورت یار